Hayward Field Renovation Fact Sheet

 
Rendering of Hayward Field in Powell Plaza
Hayward Field Renovation
Fact Sheet

The fans who pack the stands and roar in support of the world’s best athletes will still be right on top of the action; only, now they will enjoy unobstructed views from every one of the spacious seats in an arena that visually represents the state of Oregon.

Runners, jumpers, and throwers hoping to add to the 20 world records set at Hayward Field will enjoy state-of-the-art locker rooms, practice spaces, and athletic medicine rooms. Students and researchers in the Department of Human Physiology will make groundbreaking discoveries in new laboratory and classroom spaces.

The Powell Plaza fan entrance to the stadium will honor Hayward Field’s storied past, with an exhibition on visionary coaching legend Bill Bowerman on the first level of the Bowerman Tower, and from the moment fans, athletes, and researchers step inside Hayward Field, they will enjoy unparalleled experience at every turn in the best track and field stadium in the world.

Aerial view of Hayward Field
Current Hayward Field Facts

Address: 15th Avenue and Agate Street, Eugene, Oregon
Current Seating Capacity: 10,500
Opened: 1919 for football, 1921 for track and field
Named in Honor of: Bill Hayward, Oregon track and field head coach, 1904-47
History: hayward.uoregon.edu/history

Aerial rendering of Hayward Field
Facts about the Renovation

Construction Starts: Summer 2018
Completion: 2020
Capacity: 12,900; expandable to nearly 30,000
Funding: Fully funded by gifts from Penny and Phil Knight and more than 50 other donors
Architects: SRG Partnership of Portland
General Contractor: Hoffman Construction
Project Lead: University of Oregon Foundation

A Campus Landmark in all Directions

Hayward Field will be the finest track and field facility in the world, while weaving its way into the campus fabric in a host of ways.

A rebuilt Powell Plaza acts as the main entrance to the stadium at the northeast corner of the site, at the intersection of Agate Street and 15th Avenue. This open space is reinvented and will be newly maintained, anchoring this part of the project’s edge to the community.

Another open plaza will anchor the northwest corner of the project. This provides entry for Human Physiology and a second gateway to campus. Both plazas will flow seamlessly into a new 15th Avenue park development.

An east-west pedestrian corridor adjacent to the south end of the stadium connects Agate Street to practice fields and runs through to University Street. This connection will also incorporate a pedestrian ramp providing views into the stadium.

 

Design Objectives

 

Aerial rendering of Hayward Field at night

 

Create a “Theater” for Track and Field
  • Unobstructed sight lines throughout
  • Great acoustics
  • New nine-lane track
  • Intimacy, a proximity of spectators to athletes
  • Generous and comfortable 44-inch tread depth for seating throughout the stadium, with spacious 24-inch seats

 

Rendering of sprinters on the track at Hayward Field

 

Create a Structure that is Open and Airy
  • Provide view to the surrounding green landscape and hillside
  • Maximize natural daylight
  • Create a unifying iconic roof
  • Provide a continuous roof element for spatial enclosure, intimacy, and acoustics

 

Rendering of the south side of Hayward Field

 

Create a Heroic Wood Roof Structure
  • Showcase Oregon history, culture, and forest products. As Bill Bowerman said before the 1974 Hayward Renovation, “Oregon is wood and wood is Oregon.”
  • Celebrate environmental stewardship/green products

The Stadium

The stadium is divided into the west stands and east stands with a gap between the two on the southeast corner. The stadium bowl is split into an upper bowl and a lower bowl. Suites, concessions, and restrooms are inserted in between the western and southwestern edges of the stadium. The lower bowl has a maximum of nine rows where the upper bowl has a maximum of 18 rows. A unique feature is an upper walkway concourse, eight-feet wide, wrapping around the upper bowl of the west stands. The soffit of the upper bowl is clad in custom perforated metal panels.

Performance features:

  • Modern men's and women's locker rooms

  • Team locker rooms, an equipment room, a video room, and a weight room

  • Indoor practice area includes six-lane, 140-meter straightaway, as well as areas for long jump, triple jump, throws (surrounded by netting), and pole vault

  • Facilities for training and sports medicine

  • A hydrotherapy room, treatment and rehab area, Alter-G anti-gravity treadmill room and passive and active recovery spaces 

Department of Human Physiology

  • The University of Oregon’s Department of Human Physiology will move into the northwest corner of the stadium’s practice facility level, taking advantage of new offices, conference rooms, research, lab areas

  • The department has a separate entry at the northwest plaza of the stadium

  • A roll up door opens from the research lab to the 140-meter indoor straightaway

The Bowerman Tower

Aerial rendering of Hayward Field
Rendering of Hayward Field with the Bowerman Tower in the background

The 165-foot tall, nine-story tower is anchored to the stadium base at the northeast corner of the stadium, surrounded by a pool of water. It can be accessed from inside or outside the security gate and can be enjoyed year-round. It features a lobby filled with interpretive exhibits, an observation deck, viewing areas, stairway, elevator, and a training staircase to the top.

Its perforated metal skin and steel form flare upward and outward to resemble a torch, a shape inspired by the Olympic torch (Bowerman coached the 1972 Olympic team, and he coached 31 Olympic athletes in his career). The torch becomes a campus landmark, with a lasting visual elegance.

Each floor of the nine-story tower will have a specific use:

  • Level 1 – Tower lobby and exhibits, connects to conference meeting room
  • Level 2 – Concourse level
  • Level 3 – Security
  • Level 4 – Exercise–Cardio
  • Level 5 – Media
  • Level 6 – Satellite offices
  • Level 7 – Conference room
  • Level 8 – Living room
  • Level 9 – Observation Deck (Exterior), 128 feet above ground